Samenwerking met school 2Giraffen werkenbij Kinderopvang 2Samen Den Haag Monster Naaldwijk

Werken en leren bij 2Samen

Wil je graag in de kinderopvang werken, maar heb je geen relevante opleiding gedaan? Weet je niet zeker of jouw diploma voldoet, of je taalniveau voldoende is? Dan vertellen we je op deze pagina graag meer!

Ook als je een diploma hebt dat verouderd is, of als je nog studeert, kun je bij ons in veel gevallen werken in de buitenschoolse opvang, de peuteropvang of in het kinderdagverblijf. Welke mogelijkheden er zijn, lees je hieronder.

 

Wat houdt werken in de kinderopvang in?

Werken met kinderen is het leukste werk dat er is! Maar dat wij dat zeggen is natuurlijk logisch. Bij 2Samen hebben we het kinderdagverblijf (kdv), waar kinderen van 0-4 de hele dag naartoe gaan. Daar hebben we babygroepen (0-2 jaar), peutergroepen (2-4 jaar) en soms ook verticale groepen (een groep waar kinderen van 0-4 of 1-4 jaar samen zitten). Ook hebben we peuteropvang (voorheen peuterspeelzaal) voor 2-4 jarigen. Dit is vaak in de ochtend of in de middag. VE peuteropvang hebben we zowel bij peuteropvanglocaties als bij kinderdagverblijven. Kinderen die meer hulp nodig hebben met bijvoorbeeld taalontwikkeling, kunnen daar terecht. Voor VE heb je een extra cursus nodig, die je bij 2Samen kunt volgen. De buitenschoolse opvang is voor kinderen die naar school gaan (4-13 jaar). Dat is opvang voor en na schooltijd, soms tijdens lunchpauzes en natuurlijk in schoolvakanties. Afhankelijk van de locatie, zijn die groepen vaak ook verdeeld naar leeftijd. Bijvoorbeeld 4-6, 6-8 en 8+ jaar. Hieronder zie je wat we zoal doen op een KDV- of BSO-dag.

Ewell bij 2Acrobaten werkenbij Kinderopvang 2Samen Den Haag Monster Naaldwijk

Een dag bij het KDV

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit op de KDV-locaties van 2Samen? Dat zie je hier. Tijden en activiteiten kunnen natuurlijk verschillen!

 • Pmer met baby bij 2Eekhoorns werkenbij Kinderopvang 2Samen
  07:30 uur – Jouw dag start

  We heten de kinderen welkom. Met de ouders bespreken we hoe het gaat en of er bijzonderheden zijn. Samen zwaaien we papa of mama uit. Natuurlijk helpen we ieder kind om even goed te landen.

 • Wendy geeft de fles bij 2Ballonnen werkenbij Kinderopvang 2Samen Den Haag Monster Naaldwijk
  09:30 uur – Iets eten

  Het is tijd voor iets lekkers. Voor de jongste kinderen een fles of een fruithap. We volgen hun eigen ritme. Met de peuters gaan we gezellig samen aan tafel voor fruit of een cracker.

 • Samen boekje lezen bij 2Vliegers werkenbij Kinderopvang 2Samen Den Haag Monster Naaldwijk
  10.00 – Spelen of activiteit

  We lezen samen een boek, zingen een liedje, gaan naar buiten of doen een thema-activiteit. We spelen in op wat de kinderen bezighoudt. We kunnen overal wat van leren!

 • Mond afvegen na de lunch bij 2Ballonnen werkenbij Kinderopvang 2Samen Den Haag Monster Naaldwijk
  11:30 uur – Lunchen

  Tijd voor samen lunchen! Wij zorgen voor gezond en verantwoord beleg, waar de kinderen zelf uit mogen kiezen. Natuurlijk stimuleren we zelf smeren, schenken, mond afvegen en opruimen.

 • Samen spelen bij 2Giraffen werkenbij Kinderopvang 2Samen Den Haag Monster Naaldwijk
  13:00 uur – Slapen of activiteit

  De jongsten slapen de hele dag volgens hun eigen schema. Voor de peuters creëren we een slaapmoment. De opblijvers spelen binnen of buiten in onze fijn ingerichte ruimtes.

 • vers fruit bij kinderopvang 2Samen Den Haag kinderdagverblijf
  15:00 uur – Tussendoortje

  Even een moment tussendoor om iets te eten. Een cracker, wat fruit, tomaat of komkommer. Een mooi moment om verschillende smaken en texturen te ontdekken.

 • Bloemen water geven bij 2Ballonnen
  15:30 uur – Spelen of activiteit

  Zelf spelen in een van onze mooie hoeken of onder begeleiding iets doen wat ze nog net niet zelfstandig kunnen. Er is ook tijd om even te knuffelen; gelukkig kan dát op ieder moment!

 • GT 2Zwanen meisje en jongen op step
  Vanaf 17:00 uur – Ophalen

  Bij het afscheid vertellen we ouders wat we vandaag hebben gedaan en hoe de kinderen dit hebben ervaren. Zo kunnen ze er samen ook nog over praten. Jij sluit af, morgen weer een dag!

Een dag bij de BSO

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit op de BSO locaties van 2Samen? Dat zie je hier. Tijden en activiteiten kunnen natuurlijk verschillen!

 • Meisje ruikt aan basilicum bij 2Zwanen werken bij Kinderopvang 2Samen
  15:00 uur – Ophalen

  School is uit. De jongste kinderen halen we op uit de klas en de oudere kinderen komen zelfstandig naar ons toe op het plein. Zijn we compleet? Dan gaan we richting de bso!

 • Tussendoortje eten bij 2Flamingo's bso Monster
  15:15 uur – Tussendoortje

  We beginnen gezamenlijk met een tussendoortje. Vers fruit, groente, crackers of brood en wat drinken. We kletsen met elkaar en bespreken wat we vanmiddag gaan doen.

 • Montessorivisie 2Giraffen werkenbij Kinderopvang 2Samen Den Haag
  15:30 uur – Chillen of spelen

  Bso is vrije tijd. Kinderen bepalen zelf wat ze willen doen, alleen of met elkaar. Chillen met een boek, buiten spelen, knutselen, bakken… Wij sluiten aan bij wat de kinderen interesseert.

 • 2Spelende Beren natuurwerkplaats Kinderopvang 2Samen Den Haag Monster Naaldwijk bso buitenschoolse opvang kdv kinderdagverblijf peuteropvang
  15:45 uur – Activiteit

  Vandaag staat een KICKS activiteit gepland. Kinderen bepalen natuurlijk mee: graffiti spuiten, Lego bouwen, bomen klimmen, theaterles… uitdagingen en belevingen genoeg!

 • High five bij 2Burchten werkenbij Kinderopvang 2Samen
  Vanaf 17:30 uur – Einde dag

  Bij het ophalen maken we graag tijd om met ouders te praten over de middag. Als kinderen zelf naar huis mogen, blijven we ook graag in contact. We kijken uit naar de volgende keer.

Ik ben student

 • Ben je MBO-student?

  MBO studenten die de opleiding Pedagogisch Werk (niveau 3 of 4 ) of Sport & Bewegen (niveau 3 of 4) volgen, zijn bij ons aan het juiste adres voor een stage! We zijn een erkend leerbedrijf en begeleiden altijd stagiair(e)s van opleidingen waarmee je in de kinderopvang mag werken. Ben je op zoek naar een stageplek en voldoet jouw opleiding straks voor het werk in de kinderopvang? Dan nodigen we je graag uit om contact met ons op te nemen. Kijk op onze pagina stages voor meer informatie.

  Je krijgt bij ons een stagevergoeding. Vanaf je 2e leerjaar kun je in je vakanties extra bij ons werken.  Je krijgt daarvoor een salaris in schaal 5.9 in je 2e jaar en schaal 5.10 in je 3e jaar.

 • Ben je HBO-student?

  HBO studenten die een opleiding volgen in het onderwijs, pedagogiek, social work (keuzemodule Pedagogiek) en verschillende andere opleidingen waarmee je in de kinderopvang kunt werken, kunnen tijdens hun studie al bij ons werken. De eerste 2 jaar mag dat alleen tijdens de schoolvakanties.

  Je krijgt daarvoor een salaris in schaal 5.8 in je 1e leerjaar en een salaris in schaal 5.9 in je 2e leerjaar.

  Volg je een opleiding waarmee je straks kunt werken op de BSO? Dan kun je zodra je 50% van je totale studiepunten hebt behaald, of een overgangsbewijs hebt naar het 3e leerjaar, werken op de BSO, Je kunt dan ook buiten je vakanties om worden ingezet. Kun je met jouw opleiding straks ook werken op het KDV? Dan ben je daarvoor bevoegd wanneer je 75% van je totale studiepunten hebt behaald en kun je daar ook worden ingezet.

  Je krijgt daarvoor een salaris in schaal 6.10 in je 3e leerjaar en voor elk jaar extra ervaring krijg je er een trede bij (dus werk je ook in je 4e leerjaar bij ons, dan krijg je een salaris in schaal 6.11).

  Benieuwd onder welke categorie jouw opleiding valt? Bekijk dan de officiële diplomacheck op kinderopvang-werkt.nl.

Ik wil werken en leren (BBL)

Wil je graag in de kinderopvang werken, maar zie je het niet zitten om fulltime naar school te gaan? Dan is de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) misschien iets voor jou!

In de BBL opleiding ga je werken en leren tegelijk. Je gaat 1 dag naar school. Daarnaast werk je minimaal 12 uur in de BSO (buitenschoolse opvang) of minimaal 20 uur in het KDV (kinderdagverblijf).

Heb je een afgeronde opleiding op minimaal MBO2 niveau? Kijk dan eens op de website van een van de opleiders of de opleiding je aanspreekt. Bijvoorbeeld op de website van het ROC Mondriaan.

Is dit echt wat voor jou? We starten iedere september en februari met een nieuwe BBL klas. Je leest op deze website wanneer je hiervoor kunt solliciteren. Dat is meestal in mei voor de klas van september en in oktober voor de klas van februari. De aanmeldingen voor de klas van september 2024 zijn inmiddels gesloten.

We horen graag van je waarom jij graag in de kinderopvang wilt werken. Je moet namelijk wel de juiste motivatie hebben om te kunnen werken en leren. Ook verwachten we dat je minimaal een MBO 2 of VMBO opleiding hebt afgerond en dat je de Nederlandse taal goed beheerst. De lessen worden namelijk in het Nederlands gegeven en het uitstroomniveau is 3F.

Vanaf de eerste dag krijg je een BBL salaris in schaal 5. In je eerste leerjaar is dat schaal 5.8, in je 2e leerjaar is dat schaal 5.9 en in je 3e leerjaar is dat schaal 5.10.

Solliciteren voor BBL

Wat zijn de stappen die je volgt als je bij 2Samen solliciteert voor een BBL-plek?

Voorbereiden & gesprek bij 2Samen

Als er leer-werkplekken beschikbaar zijn, word je uitgenodigd voor een gesprek op het hoofdkantoor van 2Samen. Jouw gesprek is met de opleidingscoördinator. Bereid je hier goed op voor! Kijk bijvoorbeeld eens op de website van het ROC Mondriaan. Wat spreekt je het meeste aan en waarom? Waarom wil je graag met kinderen werken? En waarom pas je bij 2Samen? Gebruik dit moment om over jezelf te vertellen.

Meedraaien op locatie

We kijken vooraf goed naar waar jij energie van krijgt en op wat voor soort plek je graag wil werken. Daarna matchen we jou met een locatie waar een leer-werkplek beschikbaar is. Het liefst zoveel mogelijk bij jou in de buurt. Het is belangrijk om te kijken of de locatie bij jou past en natuurlijk ook of jij bij de locatie past. Je draait daarom 2 dagdelen mee op locatie en kunt ook meteen proeven aan het werken bij 2Samen.

Capaciteitentoets bij ROC Mondriaan

Als jouw gesprek en het meedraaien aan beide kanten positief is, is het tijd voor de volgende stap. Afhankelijk van jouw vooropleiding en eventueel behaalde diploma's, doe je een capaciteitentest bij ROC Mondriaan. Het is namelijk belangrijk dat jij dit traject ook echt aankunt. Dat is voor ons fijn om te weten, maar natuurlijk ook voor jezelf. Werken en leren is namelijk niet niks.

Aangenomen!

Past het BBL-traject helemaal bij jou en pas jij bij 2Samen? Dan nemen we je graag aan als pedagogisch medewerker in opleiding. Wij betalen jouw opleiding en de boeken die je hiervoor nodig hebt. Je gaat aan de slag op een van onze locaties en krijgt hierbij natuurlijk ook begeleiding vanuit 2Samen. Welkom!

Mijn diploma voldoet niet

 • Diplomacheck doen

  Via de website ‘Kinderopvang Werkt' kun je een diplomacheck doen. Krijg je de vermelding dat je diploma alleen voldoet met ‘aanvullend bewijs’, dan kun je een verkorte bijscholing volgen.

  Komt er uit de diplomacheck dat je diploma niet voldoet? Dan wijzen we je graag op de mogelijkheden van onze BBL opleiding. Heb je eerder met kinderen gewerkt of heb je al een MBO4 diploma op zak? Dan kun je de BBL opleiding wellicht in 1 jaar afronden.

 • Bijscholing volgen

  Tijdens de bijscholing pedagogiek 0 tot 13 jaar leer je hoe je de pedagogische kwaliteit vergroot in het werken met kinderen van 0-13 jaar. Hierbij is het belangrijk dat je de 6 interactie vaardigheden kunt inzetten bij het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast werk je vanuit de vier pedagogische kerndoelen en het pedagogisch beleidsplan van 2Samen.

  Online bijeenkomsten
  Je neemt 4 keer deel aan een online bijeenkomst van 2 uur op data die voor jou passen. Het is geen probleem als je op een ander moment een bijeenkomst bijwoont. Ook mag je bijeenkomsten vaker dan 4 keer bijwonen! De bijeenkomsten staan in het teken van intervisie en tijdens de bijeenkomsten kun je vragen stellen over het geleerde.

  Theorie- en praktijkopdrachten
  Er zijn theorie- en praktijkopdrachten verwerkt in de e-learning die je uitvoert in de praktijk. In totaal zijn dit er 4. In een assessment (eindgesprek) wordt beoordeeld of je de leerdoelen hebt behaald.  Dit eindgesprek wordt in overleg met jou ingepland.

  Binnen 6 maanden kun je je bevoegdheid halen op niveau 4.

  Vanaf de eerste dag krijg je een salaris in schaal 5.9. Of in schaal 6 als je al bevoegd bent voor alleen de BSO en de opleiding volgt om ook op het KDV ingezet te kunnen worden.

 • Ervaringscertificaat (EVC-traject)

  Heb je aantoonbare werkervaring met kinderen, maar geen diploma? Dan kan een EVC wat voor je zijn.

  Praktijkervaring
  De EVC-procedure brengt precies in kaart wat iemand al kent en kan. Daarbij wordt vooral gekeken naar praktijkervaring. De uitkomsten worden vastgelegd in een persoonlijk Ervaringscertificaat.

  Wat is EVC precies?
  EVC voor de branchestandaard Startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang: deze EVC is bedoeld voor wie wil werken als pedagogisch medewerker en het behalen van een kwalificerend diploma van een beroepsopleiding een omweg is. Wie voldoet aan deze EVC-branchestandaard komt in aanmerking voor het EVC-branchecertificaat dat kwalificeert voor pedagogisch medewerker in dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang.

  Onderdelen EVC-traject
  Een EVC-traject bestaat uit een aantal vaste onderdelen: een intake, portfolio-opbouw, een praktijkassessment en een rapportage. Al met al duurt een EVC-traject zo’n 6 maanden en 40 tot 60 uur. Het grootste gedeelte van de tijd ben je bezig met het verzamelen van materiaal voor in je portfolio.

  Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
  Een belangrijke voorwaarde is dat je voldoende bewijsmateriaal hebt om je ervaring aan te tonen. Als je voldoet aan de volgende voorwaarden, is een EVC voor jou waarschijnlijk een goede zet:

  • Je hebt voldoende praktijkervaring de sector, branche of het beroep. Die praktijkervaring is recent, bij voorkeur minder dan 3 jaar geleden.
  • Er is voldoende relevant bewijsmateriaal beschikbaar om je competenties aan te tonen. Denk bijvoorbeeld aan referenties, verklaringen van leidinggevenden of verslagen van beoordelingsgesprekken. Ook certificaten van relevante cursussen of relevant vrijwilligerswerk zijn waardevol.
  • Je kunt een praktijkassessment afleggen. Het liefst op je eigen werkplek. Heb je nu geen werk? Dan zoeken we samen naar een praktijkomgeving.

  Vanaf de eerste dag krijg je een salaris in schaal 5.9. Zodra je bevoegd bent, krijg je een salaris in schaal 6.

Ik heb geen Nederlands diploma

Heb je wel werkervaring in de kinderopvang, maar heb je een buitenlands diploma? Dan kun je een diplomawaardering aanvragen. Beheers je de Nederlandse taal voldoende? Dan gaan we graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

 • Diploma uit een EU-land

  Heb je een diploma uit een EER-land of Zwitserland? En wil je in Nederland voor onbepaalde tijd in de kinderopvang werken? Dan moet je erkenning van je buitenlandse beroepskwalificatie aanvragen. Wil je voor bepaalde tijd of incidenteel in Nederland in de kinderopvang werken, dan moet je dat melden.

  Voor de volgende beroepen is erkenning of melding nodig:

  • gastouder
  • beroepskracht dagopvang
  • beroepskracht buitenschoolse opvang
  • beroepskracht meertalige buitenschoolse opvang
  • beroepskracht voorschoolse educatie

  Meer informatie vind je op de website van DUO.

 • Diploma uit een niet EU-land

  Je dient een aanvraag in op de website van de Internationale Diplomawaardering (IDW): Mijn IDW.nl. Hier maak je een account aan met jouw mailadres en zelfgekozen wachtwoord. Na het activeren van je account, kun je de aanvraag starten. Hier vul je alle informatie in en upload je alle benodigde documenten online.

  Dit heb je nodig voor de aanvraag:

  • een kopie van het te waarderen diploma;
  • een kopie van de bijbehorende cijferlijsten of het volledige diplomasupplement;
  • en een kopie van je paspoort, verblijfsvergunning of identiteitskaart.

  Meer informatie vind je op de website van de IDW.

 • Aangevraagd. En dan?

  Als de diplomawaardering klaar is, krijg je daarover een mail. Je kunt het document vervolgens downloaden en naar ons toesturen via thuis@2samen.nl.

Heb je vragen of wil je vrijblijvend in gesprek?
We horen graag van je!